Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A formanyomtatványok letöltése és kitöltése után az alábbi tennivalókat kell még elvégezni kiutazás előtt:

  • Egyéni tanulmányi rend  kérése, beiratkozás az aktuális félévre
  • Európai Egészségbiztosítási Kártya beszerzése az állandó lakhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztárnál
  • Külföldön érvényes egészségbiztosítás, felelősségbiztosítás, baleset/poggyászbiztosítás megkötése
  • Biztosítások másolatának leadása a TNRT-re

 

  1. Egyéni tanulmányi rend kérése, beiratkozás az aktuális félévre

Kiutazás csak az előző félév teljes lezárása után lehetséges. A külföldi szakmai gyakorlat ideje alatt is hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni a Miskolci Egyetemen, be kell iratkozni, és az adott félévre egyéni tanulmányi rendet kérni. Előre fel kell mérni, hogy hazaérkezés után milyen tanulmányi kötelezettségek vannak még. Az itthoni vizsgákra való hivatkozással sem lehet az elnyert hónapszámot lerövidíteni.

 

  1. Külföldön érvényes biztosítás megkötése

Három biztosítási forma megléte szükséges a külföldi gyakornoki idő alatt:

  • Egészségbiztosítás  (az Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyenesen beszerezhető az állandó lakhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztárnál). Mivel ez nem fedez minden orvosi ellátási költséget, érdemes kiegészítő biztosítást kötni (utazási irodában, biztosítónál vagy on-line igénylés útján a www.eub.hu web lapon. A külföldi egészségbiztosítási szabályokról tájékoztató elolvasható az ERASMUS honlapon.
  • A legtöbb cég megköveteli a felelősségbiztosítás meglétét is (a hallgató által a munkahelyen okozott kár esetére), ezért felhívjuk a figyelmet, hogy ezt a biztosítási formát is feltétlenül kössék meg. A www.eub.hu honlapon olyan komplett biztosítás igényelhető, amely a felelősségbiztosítást is tartalmazza, de bármelyik másik biztosítónál is megköthető.
  • Baleset/poggyászbiztosítás: szintén a biztosító társaságoktól lehet érdeklődni, hogy melyik balesetbiztosítási forma érvényes a munkahelyi balesetre. Ez ugyanis más jogi kategória, mintha az utcán vagy otthon ér valakit baleset. Sok esetben magához a bankkártyához is tartozik biztosítás, ebben az esetben a bank ad felvilágosítást, hogy pontosan mire terjed ki a kártyához tartozó biztosítás.

 

A BIZTOSÍTÁSOKRÓL KIUTAZÁS ELŐTT EGY MÁSOLATOT LE KELL ADNI A NEMZETKÖZI OSZTÁLYON!