Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Tóth Patrik

  • ME-GÉIK
  • a gépészmérnök mesterszak hallgatója
  • patriktoth19@gmail.com

A legtöbbünk számára vonzóan hangzik egy külföldi tanulmányi út vagy egy külföldi szakami gyakorlat, azonban az elindulás nehézségei bizony eltántoríthatnak minket a megvalósítástól. Jómagam 3 alkalommal vettem eddig részt külföldi csereprogramban vagy szakmai gyakorlatban. Első alkalommal Erasmus+ ösztöndíjjal Lengyelországban tanulhattam, még 2017-ben, majd következő nyáron szintén Lengyelországban töltöttem a szakmai gyakorlatomat, azonban akkor már Campus Mundi ösztöndíjjal.  Egy újabb lehetőség adódott a későbbiek során 2019-ben, így történt, hogy Spanyolországba is sikerült elnyernem a Campus Mundi ösztöndíjat szakmai gyakorlat teljesítésére.

Ezen tapasztalatok után a kiutazni vágyóknak talán a legfontosabb tanácsom az lenne, hogy döntsék el már a legelején melyik országba szeretnének menni (pénzügyi helyzet, oktatás nyelve, támogatási lehetőségek alapos felmérése után), ezzel az első lépés már le is van tudva. Második lépésként a város és az egyetem kiválasztása legyen avagy szakmai gyakorlat esetén a fogadó hely/cég. Harmadik lépésként a kapcsolatfelvétel, a többi pedig már csak papírmunka. Talán egyszerűen hangzanak a fentebb leírtak, azonban nagyon fontos, hogy már az elejétől kezdve célirányosak legyünk, hogy elkerüljük a tanácstalanság és a fejetlenség együttesét a bőség zavarában.

Ne féljünk tanácsokat kérni az intézményi Erasmus koordinátoroktól, ne féljünk levelekkel bombázni a különböző cégeket és vállalkozásokat a lehetőségek felgöngyölítése érdekében, és ne féljünk a kezdeti nehézségektől. Ezen apró tanácsokat ha megfogadjuk, sikeresen elindulhatunk a Campus Mundi és az Erasmus+ nagyszerű útján.

Ha a jövőben bármelyik hallgatótársamnak segítségre vagy tanácsra van szüksége a Campus Mundi vagy az Erasmus+ pályázatok lebonyolítása során, készséggel állok a rendelkezésére.

 

Vissza a Campus Mundi aloldalra.